De Brouwerij

Brouwerij de 12 Stuyvers

In 1646 werd er gestart met de bouw van het oudste gebouw van Hazerswoude, de kerk aan de dorpsstraat. Op het moment dat men aan de toren moest beginnen was het geld op. Om toch verder te kunnen bouwen bedacht de dominee een plan en vroeg hij de ambachtsheer van Hazerswoude om “tot laste van de tappers van iedere tonne bier twaalf stuyver te innen” om zodoende de toren verder af te kunnen bouwen.

Op nog geen 200 meter afstand van deze kerk staat het brouwlab van Martijn de Zeeuw, eigenaar en brouwmeester van Brouwerij de 12 Stuyvers. In het brouwlab worden alle bieren ontwikkeld, gebrouwen en geproefd voor ze worden uitgebracht. Omdat de brouwerij niet over eigen ketels beschikt brouwen wij zelf in de ketels van bevriende brouwers.

Martijn werkt al jaren in de jeugdzorg. Hij heeft als ambitie de brouwerij door te laten groeien naar een werkervaringsplek voor jongeren en jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door middel van eigen ketels en een proeflokaal kunnen zij ervarend leren in de productie, logistiek en horeca.

Martijn de Zeeuw, brouwer

Mijlpalen

brouwlab De 12 Stuyvers

2016

Na drinken van menig speciaal biertje wordt er een starterspakketje aangeschaft. Binnen twee dagen vinden er twee brouwsessies plaats. Omdat de brouwsessies in de smaak vallen komt er al snel een upgrade naar grotere potten en pannen.

brouwlab De 12 Stuyvers

2017

Er wordt druk gebrouwd en onder enige druk van de vrouw des huizes wordt er dit jaar verhuist van de keuken naar de schuur. Als snel omgedoopt tot het brouwlab. De potten, pannen en gistvat kregen gelijk een update en de capaciteit werd vergroot van 20L naar 50L per brouwsel.

brouwlab De 12 Stuyvers

2018

Bijna elke twee weken, met uitzondering van de zomer werd er wel gebrouwen. Door het vele brouwen, kritisch zijn en verdieping zoeken worden de bieren steeds beter van kwaliteit en vielen bij menig bierliefhebber goed in de smaak.

2019

Er worden bieren ingestuurd voor het Open Nederlands Kampioenschappen 2019 (ONK). Van de 545 ingezonden bieren wordt de IPA met 91 uit de 100 punten bekroond als algemeen kampioen. Een kroon op het vele brouwwerk.

Martijn de Zeeuw, brouwerij De 12 Stuyvers

2020

De eerste stappen tot het beginnen van een eigen professionele brouwerij worden gezet met het inschrijven bij de Kamer van Koophandel per 1 januari. In het voorjaar van 2020 worden er in totaal 4 batches gebrouwen. Tweemaal de Ridder Lodewijk TRIPEL en tweemaal de Castellum IPA. De vraag naar met name de Castellum IPA is hoog gezien deze binnen twee weken uitverkocht zijn. In augustus worden er dan ook twee batches van de Castellum IPA gebrouwen om aan de vraag te voldoen. In juli 2020 hebben de kranten Algemeen Dagblad en de Groene Hart Koerier aandacht besteed aan de nieuwe brouwerij. De bieren zijn verkrijgbaar bij slijterijen en horeca in Alphen aan den Rijn en omstreken. Heb je interesse? Neem dan contact op.